Wat is een sarcoom?

Een sarcoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in de bindweefsels, dat zijn weefsels die verschillende organen in het lichaam omgeven en ondersteunen. Bindweefsel komt onder andere voor in spieren en pezen, bloedvaten, vet en huid. Bot- en kraakbeenweefsel zijn een speciaal soort bindweefsel.

Je zou kunnen zeggen dat er zachte en harde bindweefsels zijn, en daarom wordt er een onderscheid gemaakt tussen wekedelensarcomen en botsarcomen.

Er zijn tal van soorten

Wekedelensarcomen vormen de grootste groep (90%). Ze komen voor in het hele lichaam en er zijn ruim 200 soorten en subsoorten. De meeste wekedelensarcomen ontstaan in het spijsverteringsstelsel, de connective, subcutaneous and other soft tissues, de huid en de baarmoeder. Bij jongvolwassenen (20-39 jaar) gaat het bij een wekedelensarcoom meestal om een kwaadaardig gezwel in de huid/diepere huidlagen.

10% van alle sarcomen zijn botsarcomen, kwaadaardige tumoren in bot- en kraakbeenweefsel. Ook van botsarcomen zijn verschillende soorten, de meest voorkomende zijn osteosarcomen, Ewing-sarcomen en chondrosarcomen. Botsarcomen zijn in principe te vinden over het hele lichaam, maar ze ontstaan vooral in de armen en benen en in het bekken. Bij kinderen, adolescenten en jongvolwassenen ontstaat ruim de helft van de botsarcomen in de benen.

 

 

 

Sarcomen zijn zeer zeldzaam

 

 

Sarcomen zijn niet alleen divers, maar ook zeldzaam: ze maken nauwelijks 2% uit van alle kwaadaardige tumoren. Relatief gezien komen ze vaker voor bij kinderen en adolescenten (0-19 jaar) bij wie ze 13% van alle kankerdiagnoses vertegenwoordigen. In de leeftijdsgroep jongvolwassenen (20-39 jaar) is dat 4%.

Over hoeveel patiënten gaat het? Het aantal nieuwe diagnoses blijft jaar na jaar vrij stabiel. In België komen wekedelensarcomen voor bij 3 à 4 op 100.000 mensen. Botsarcomen zijn nog zeldzamer en komen slechts voor bij 1 à 2 op 100.000, zo kregen in 2020 140 mensen de diagnose botsarcoom op een totaal van 68.782 kankerdiagnoses.

All.Can Belgium is een multistakeholderplatform dat de Belgische kankerzorggemeenschap wil mobiliseren om specifieke, uitvoerbare en ambitieuze projecten te realiseren.