Actie ondernemen

Wanneer moet je actie ondernemen?

Het is belangrijk dat, wanneer je één van de alarmsymptomen vaststelt, of een andere verandering van de borst merkt en waar je over twijfelt, of jezelf afvraagt wat de oorzaak ervan is, je zo snel mogelijk medisch contact zoekt.

Niet omdat de meeste veranderingen ter hoogte van de borst kwaadaardig zijn, maar wel omdat, moest het toch zo zijn, het belangrijk is dat je je tijdig laat onderzoeken.

Zo krijg je snel duidelijkheid wat de oorzaak is van de verandering die opgetreden is. Dus snel reageren is hier de boodschap.

Met wie kan je contact opnemen?

Als je iets abnormaals voelt in de borst is het heel belangrijk dat je in eerste instantie contact opneemt met je huisarts.

De huisarts is eigenlijk een centrale figuur in het medisch verhaal van een patiënt. De huisarts is een eerste aanspreekpersoon die je al goed op weg kan zetten. De huisarts kan je eventueel geruststellen op basis van wat hij of zij ziet en voelt en zal in elk geval verdachte klachten niet negeren, maar er correct op reageren en je doorverwijzen wanneer dat nodig blijkt.

Hoe kan je een consultatie voorbereiden?

Als er gereageerd wordt op een verandering in de borst, is het belangrijk om goed te documenteren welke klachten je hebt en welke veranderingen je opgemerkt hebt, zodat dat duidelijk is naar de arts.

Wat ook vaak aangeraden wordt, is dat je niet alleen naar de dokter gaat, zodat je ook iemand bij hebt die je kan begeleiden. Moest er dan toch wat moeilijker nieuws gebracht worden, dan sta je er niet alleen voor.  En een derde tip is eigenlijk dat voor alle vragen die je hebt, het belangrijk is dat je die stelt op het moment van de consultatie. En daarvoor is het altijd nuttig om op voorhand goed na te denken over welke vragen je wilt beantwoord hebben.

Wat ook nuttig kan zijn en soms kan helpen, is informatie over familiale voorgeschiedenis van kwaadaardige ziektes vermelden aan de arts. Dat kan de arts sturen om het probleem zo gericht mogelijk aan te pakken.