Alarmsignalen voor wekedelensarcomen

Wekedelensarcomen kunnen zowat overal in het lichaam ontstaan en doen meestal geen pijn. Daarom zijn ze moeilijk te ontdekken. Statistisch gezien komen ze bij jongvolwassenen (20-39 jaar) vaker voor in de huid/diepere huidlagen. In dat geval kan het gezwel sneller zichtbaar of voelbaar worden.

Merk je plots een zwelling of een knobbeltje? Een harde bol die je niet kunt bewegen ten opzichte van de huid en die snel groeit en blijft groeien? Is de huid ter hoogte van de zwelling meer doorbloed? Ga dan naar je huisarts.

Maar wat met dieper gelegen tumoren? Die zijn veel moeilijker in een vroeg stadium op te merken. Vaak ondervind je pas hinder als ze zo groot zijn geworden dat ze op organen, bloedvaten of zenuwen drukken of een zichtbare bult vormen.

De klachten die gepaard gaan met dieper gelegen wekedelensarcomen zijn vrij divers en afhankelijk van de plaats van de tumor: een opgeblazen gevoel, buikpijn, verstopping, bloed in je ontlasting, problemen met plassen, vaginaal bloedverlies, een langdurige verstopte neus, slecht horen, oorpijn, hoofdpijn, scheel zien, misselijkheid, braken enz.

Al deze symptomen kunnen natuurlijk ook andere, zelfs onschuldige, oorzaken hebben. Het is niet de bedoeling dat je je bij het minste ongemak zorgen maakt. Maar als die symptomen niet vanzelf overgaan en je klachten geen aanwijsbare reden hebben, neem dan het zekere voor het onzekere en raadpleeg je huisarts.

Alarmsignalen voor botsarcomen

Botsarcomen zijn vooral pijnlijk. Bij kinderen, adolescenten en jongvolwassenen komen ze relatief vaker voor in armen en benen dan bij oudere patiënten. Ruim de helft van de tumoren ontstaat bij hen in een van de benen.

Voel je een doffe, aanhoudende pijn in je been, ter hoogte van je knie, in je arm of in je schouder? Is er geen aanwijsbare reden voor die pijn – je bent niet gevallen, hebt je niet gestoten, niet intensief gesport …? Gaat die pijn na een paar dagen niet vanzelf over? Ook niet als je pijnstillers inneemt? Word je ’s nachts wakker van de pijn? Aarzel dan niet. Ga naar je huisarts en vertel wat er scheelt.

Bij kinderen en adolescenten wordt nachtelijke pijn weleens afgedaan als ‘groeipijn’. Ten onrechte. Groeien doet normaal gezien geen pijn. Pijn waarvan je ‘s nachts wakker wordt is een alarmsignaal en dat neem je maar beter serieus.

Afhankelijk van de plaatst en de grootte van de tumor is er een lokale zwelling te zien, en drukt de tumor op een gewricht, dan kun je hinder ondervinden bij bepaalde bewegingen.

 

 

All.Can Belgium is een multistakeholderplatform dat de Belgische kankerzorggemeenschap wil mobiliseren om specifieke, uitvoerbare en ambitieuze projecten te realiseren.