Teelbalkanker: ken je lichaam

Ken je lichaam

Er is maar een manier om de eerste symptomen te herkennen: zelfonderzoek. Kijken, en vooral vóélen. Net zoals vrouwen er goed aan doen om regelmatig hun borsten te checken, zo zouden mannen regelmatig hun teelballen moeten onderzoeken. En dat is heel gemakkelijk. Je doet het bij voorkeur tijdens of net na een warme douche of bad, zodat de balzakken ontspannen zijn en je de teelballen goed kunt voelen. Onderzoek iedere bal afzonderlijk. Gebruik twee handen, neem een teelbal tussen duimen en wijsvingers, rol hem zachtjes heen een weer en let op onregelmatigheden. Is hij groter geworden? Voel je een verharding? Een knobbeltje?

Het is zaak om je ballen regelmatig te checken. Want pas als je er goed mee vertrouwd bent, kun je veranderingen opmerken. Controleer ze daarom wekelijks of maandelijks. Vind je het prettiger als je partner je teelballen onderzoekt? Dat kan ook. Als het maar gebeurt.

Wees er vroeg bij

Regelmatig zelfonderzoek is essentieel om eventuele teelbaltumoren in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. En dat is belangrijk omdat het snelgroeiende tumoren zijn.


Het goede nieuws is dat teelbalkanker goed te behandelen is. Als de tumor wordt ontdekt in een vroeg stadium, dat wil zeggen voor er uitzaaiingen zijn, is de kans op volledige genezing nagenoeg 100%. Ook als de uitzaaiingen beperkt zijn tot de lymfeklieren blijven de prognoses zeer goed. Zijn er uitzaaiingen in andere delen van het lichaam, dan daalt de kans op volledige genezing weliswaar, maar dankzij de effectieve chemotherapie is zelfs dan de kans op volledige genezing groot, zo’n 80 à 90%. 

Toch neem je maar beter geen risico, want ondanks de goede prognoses geldt: hoe vroeger en sneller, hoe beter.

Aarzel niet: contacteer je arts

Ontdek je een onregelmatigheid of een verandering, neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts of met een uroloog. Stel het vooral niet uit want er is niets om je voor te schamen. Niemand zal je uitlachen of afwimpelen. Een afwijking aan de teelbal wordt sowieso ernstig genomen en artsen zullen altijd tijd voor je maken, precies omdat ze beseffen dat teelbaltumoren snel kunnen groeien. Vertel gewoon wat je hebt gevoeld en houdt de risicofactoren in het achterhoofd. 

Als je weet dat er een of meer op jou van toepassing zijn, vermeldt ze dan, zodat artsen meteen het risico kunnen inschatten en gericht kunnen zoeken. Ook voor die onderzoeken hoef je trouwens niet bang te zijn, die zijn volkomen pijnloos. En verder moet je maar zo denken: je kunt beter naar de dokter gaan en gerustgesteld worden omdat er niets aan de hand is, dan weken blijven rondlopen met onzekerheid en iets wat dan achteraf tóch een snelgroeiende tumor blijkt te zijn.

All.Can Belgium is een multistakeholderplatform dat de Belgische kankerzorggemeenschap wil mobiliseren om specifieke, uitvoerbare en ambitieuze projecten te realiseren.